20-80 minuutin mekko


Minusta tuli toisen kerran kummi viikko sitten. Pari päivää ennen ristiäisiä havahduin miettimään mitä tyttö pukisi päälleen juhliin ja eksyin sivulle jossa kerrottiin kauniin mekon syntyvän 20 minuutissa. Sivun ryppyneulos viehätti ja siispä suuntasin Eurokankaaseen. Samanlaista neulosta en löytänyt, mutta palalaarista tämä ryppyraitatrikoo lähti matkaani.


Otin jonkun paitakaavan, ja leikkasin "ohjeen" mukaisesti. Leikkaukseen meni ehkä 10 minuuttia, sitten ompelin olkasaumat. Seuraavaksi saumasin hihansuihin rullapäärmeet, sivusaumat kiinni ja pääntien ompelin ohjeen mukaan siksakilla. Muuten hyvä mutta pääntie jäi lörpöttämään, joten pujotin siihen tylpällä neulalla ohuen kuminauhan. Lopuksi käänsin helman piilo-ompeleella. Enkä todellakaan saanut tätä valmiiksi 20 minuutissa, 80 minuuttia on lähempänä totuutta.

Raitatakki


Inspiroiduin Noshin sivuilla tästä hupparista. Grafiitti-valkoraidallista froteeta oli oitis pistettävä tilaukseen, ja minulle tyypillistä olisi ollut tilata samalla muutama metri muitakin kankaita, "koska nehän tulee samoilla postikuluilla". Mutta ei, tällä kertaa pidin napsusormen kurissa ja ostin kangasta vain sen verran kun siitä oli jo valmis suunnitelma. Ja vähän resoria, mutta sitähän ei lasketa. Kangasostoksista ja -kulutuksesta lisää erillisellä Kankaat-sivulla.


Mulla oli kaksi päähänpinttymää suunnitellessani tätä takkia ja ne olivat vino vetoketju sekä vinoon leikatut raidat toisella etukappaleella. Kaavapohjana tässä on Ottobren  4/13 Pocket Boy. Samassa numerossa on Stardust huppari vinolla vetoketjulla, mutta se on raglanhihainen ja koot loppuivat 92 cm:iin, joten se ei sellaisenaan passannut suunnitelmiini. Taskun ja ompelujärjestyksen lainasin kuitenkin Stardustista. Turkoosi vetoketju löytyi omista varastoista, ja se ohjasi mallin suunnittelua ja materiaalivalintoja. Vetoketjun paikka pääntiellä on 3 cm KE:sta. Vetoketjun pituus on 40 cm, joten takin olka-helma pituudeksi tuli  46 cm. Se on vähän vähemmän kuin kaavassa koossa 116 cm. Helmasta jätin erillisen kaitaleen pois ja kanttasin sen. Vetoketjun väriin sopi Triteksistä ostettu resori ja vuoriksi Michasin turkoosi pallotrikoo. Eskarilaisemme pituus on nyt 114 cm ja hän on erittäin hoikka, joten piirsin etu- ja takakappaleiden leveyden 104 cm ja hihat 110 cm mukaan. Takin kainalo-kainalo mitta on 36 cm. Mittasin juuri pojan rinnanympärysmitan ja se on n. 55 cm, eli väljyyttä on vielä reilusti. Kaulus on suora kaitale, jonka sisään olisi voinut laittaa tukikangasta.


Muistin jopa laittaa ripustuslenkin ja kokolapun pääntielle taakse. Oma Millamari-merkki pääsi unohtumaan. Näyttää kummalta tässä tuo kolmiomainen selkäosan pidennys. Olisi pitänyt piirtää sitä pidemmäksi ja pyöreämmäksi. Päälle puettuna hassu leikkaus ei kuitenkaan pistä silmään.

Minusta on aina kiva lukea kun vaatteita itse ompelevat kertovat kauanko aikaa meni ompeluprojektiin ja mitä materiaalit maksoivat. En kellottanut tarkasti tämän tekoa, mutta kaavojen tekoon ja kankaiden leikkaamiseen käytin noin 2,5 h. Ompeluun meni arviolta 3 h. Frotee maksoi 12 eur, vetoketjulle heitän hinnan 1 eur (luulen ostaneeni sen Karnaluksista edullisesti) ja trikoolle 4 eur sekä muille materiaaleille 1 eur, jolloin materiaalikustannukset olisivat yhteensä 18 eur.

Taas sulavaa ja modernia


Kuvan housut ei ole samat kuin nämä aiemmin postatut. Nuo viime kesänä tehdyt ovat väriltään korallinpunaiset (onko se mikään väri?) ja kun ne olivat valmistuneet, halusin samanlaiset kirkkaanpunaiset. Tilasin syksyllä Käpyseltä punaista joustofarkkua ja pettymyksekseni sain tällaista haaleaa punaista, joka on kaukana haluamastani. Mutta housut kuitenkin tein, samalla Sleek and Modern kaavalla.


Paita on ommeltu Ottobren 2/09 vesiputoustunikan kaavalla koossa 36. Vesiputous pääntiellä saisi olla omaan makuuni runsaampi. Paljon olen tätä talven aikana kuitenkin käyttänyt jakun kera kuten tässä kuvassa. Trikoo on Kestovaippakaupasta.

Apple Pie meets Hello Kitty



En muista mitä kaavaa käytin tässä tunikassa, se on ehkä sovellus kaavasta Lucky Cat tai Autumn Bouquet. Pääntie on tehty V-malliseksi ompelemalla kanttauksia vähän vastakkain keskeltä edestä. Helmakappaletta rypytin keskeltä ylhäältä, sauman päälle ompelin joustavaa pitsiä. Trikookuosin nimi on Apple Pie ja sen taisin ostaa Fabriinasta. Niskan teksti Uniquely Handmade for.. on tehty Lidlistä ostetulla siirtokirjainleimasimella.




Olimme helmikuussa lomalla Meksikossa ja siellä Apple Pie pääsi tapaamaan Hello Kittyä - siis koko kauppa täynnä pelkkää kissahahmoa, voi sitä onnen hetkeä. Neiti valitsi kauan matkamuistoaan isosta valikoimasta. Housut muistuttavat allekirjoittanutta siitä, että uusia, pidempiä pitäisi alkaa tekemään kesäksi.


Matkalla tavattiin muitakin eläimiä. Tämä käärme kohdattiin (onneksi) eläinpuistossa. Meillä lapset muuten parhaillaan kinuavat kovasti lemmikkiä itselleen, ja paras vaihtoehto olisi käärme. Hmmm....


Tätä liskoa ihasteltiin oman hotellin piha-alueella.

Hello Kitty ja seepra


Nyt ei paljon kirjoiteta, antaa kuvien puhua puolestaan. Tykkään tästä niin että halkeen!




"Äiti nyt mulle alkais riittään tää kuvaaminen"


Muutama sana kuitenkin setin valmistumisesta. Tunikan kaavan pohjana on Ottobren Rascal koossa 98 cm, ja siitä on jäljellä pääntie sekä raglansaumat. Hihoja levensin hihansuita kohti, rypytin ja kanttasin hihansuut. Etukappaleen idea ja kaavavinkit ovat Tehtaamo -blogista. Sieltä löytyy paljon muitakin hienoja ideoita vähän erilaisimpiin leikkauksiin. Kaavan tein siis tuon ohjeen mukaan, poimutettavaa sivukappaletta avasin 3,5 cm välein yhteensä 11 kohdasta. Joka väliin lisäsin n. 1,5 cm. Olisi vähän enemmänkin voinut lisätä, mutta hyvä näinkin.

Seeprat on tehty Green Lines ruttulegginsit kaavalla Ottobresta 1/14. Niissä on rypytykset etukappaleilla polvien kohdalla, kuvassa niitä on vaikea saada näkymään. Kaikki trikoot on ostettu Triteksistä. 











Alusvaatetusta


Tunnelin päässä alkaa valoa pilkahtelemaan, että tyttö pääsisi vaipoista eroon. Sehän tarkoittaa että pikkuhousujakin tarvitaan ja niistä olikin todellinen pula. Tämän kaavan piirsin kaupasta ostettua hyvää mallia apuna käyttäen.. Näyttää kuvassa hassuilta, mutta istuvat todella hyvin päälle. Sovituskuvaa en kuitenkaan laita näytille. Trikoo on meille kotiutunut Michasin ylläripaketista, samastahan tein tämän hihattoman paidan alkuvuodesta.


En silti malttanut olla kokeilematta toista versiota ja kokeiluun pääsi Ottobren 6/10 Dumbo-kaava. Koko on 98 cm, jota sivusaumoista hiukan kavensin. Vyötäröä madalsin parilla sentillä, kun vaikutti hirmu korkealta. Nämä trikoot ovat tuttuja tästä yöpaitasetistä. Takakappaleella on siis Noshin oranssi-pinkkiä raitatrikoota. Tämäkin malli pääsi jo koekäyttöön. Ei istunut hyvin, kangasta jää rutulle sekä eteen että taakse. Taidan jatkaa pikkaritehtailua tuolla omalla sovellutuksella.

Nuupahtanut kukka

Tämäkin hattu sai inspiraationsa jonkun blogista, enkä taaskaan muista mistä :-( Hatun värit valitsin sopimaan sekä ruskeaan toppahaalariin että kukkatakkiin  (alakuvassa). Päällinen on ruskeaa velouria ja vuori paksua ruskeaa trikoota. Pinkki kukka on velouria ja sen lehdet ovat irtonaiset. Tässähän ne näyttää ihan hauskoilta, mutta...


lehdet kyllä nuupahtavat surkeasti kun hattu puetaan päähän. Hieno idea mutta huono toteutus :-)
Kaava on Ottobren 4/11 Muraveinik.

Tanssitunika

Viime syksyn kävimme yhdessä tanssitunneilla ja tammikuusta lähtien tyttö on jatkanut harrastusta yksin. Alkuun menikin monta kertaa todella hyvin, mutta nyt kahdella viimeisellä kerralla on tullut stoppi tanssisalin ovella jostain syystä. Koko keväästä on maksettu, joten tässä on viimeinen yritys saada tyttö uudelleen innostumaan tanssista.

Legginsit tein jo vuosi sitten, mutta niitä en ole muistaakseni blogissa esitellyt. Kaava on merkintöjen mukaan Sortilege koko 86 cm Ottobresta 1/11. Puntit ovat pitkät, nyt vasta yli 90-senttiselle sopivat. Lahkeensuissa on kivat rypytykset. Muuten mallista en kauheasti pidä, liikaa väljyyttä. Tosin tämä turkoosi interlock ei ehkä ollut paras valintakaan legginseihin.

Tanssitunikan kaavan pohjana on Ines tunika koossa 98 cm Ottobresta 6/10. Näin tämäntyyppisen jossain blogissa jota en tullut kirjanneeksi ylös. Kainaloista alaspäin muotoilin mallia slimmimmäksi. Näin jälkeenpäin ajatellen koko 92 cm olisi varmasti ollut parempi valinta, sillä hartioiltakin olisi saanut olla niukempi, kun tässä vähän jumppapukulookia hain. Helmassa on 2 kerrosta Nappinauha Punahilkasta ostettua vaalenpunaista tyllinauhaa - sitä oli vielä tämän hameen jäljiltä. Rypytin ensin ompelukoneen pisimmällä tikinpituudella 2 sopivaa pätkää. Alin kerros on ommeltu helman nurjalle puolelle ja ylempi noin 3 cm helmasta. Paidan trikoo on Michasin ylläripaketista - kuosi joka ei ole tähän mennessä inspiroinut yhtään, mutta tähän sopii yksinkertaisuudessaan. Eikä sitten harmita äitiä jos tämä tuotos jää käyttämättä.

LISÄYS 16.3.14: JES - se toimi. Tyttö meni helmat heiluen perjantain tanssitunnille. Löysin myös idean lähteen, se oli ihana Helmoja ja hepeneitä-blogi.

Haastelemisiin

Sain Lauriidalta (jo ajat sitten) haasteen,  kiitos siitä! Se on tullut minulle jo aiemminkin, joten vastailen vain kysymyksiin.

1. Mitä konetta ilman et voisi elää: ompelukone, saumuri vai peitetikkikone? Löytyykö kaikki?
Kaikki löytyy, ja jos näistä yhden vain saisi pitää, niin kyllä se ompelukone sitten olisi, sillä kun pystyy periaatteessa tekemään sen minkä saumurilla ja peittarillakin, mutta muilla koneilla ei ompelukonetta pysty korvaamaan. Mutta ompelisin varmasti huomattavasti vähemmän.

2. Kun tilaat kangasta, tiedätkö jo, mitä siitä teet?
En todellakaan aina. Kaapit ovat nyt niin täynnä, että uudenvuodenlupaus itselleni oli, että tilaan kangasta vain tarpeeseen. Eli tästä eteenpäin minun olisi kai syytä tietää mitä siitä teen.

3. Mikä on ompeluun liittyvä hutiostoksesi? Onko se kangas, tarvike vai jonkin muu? Miksi?
Jaa-a. Kankaissa on tullut useita huteja: väri ei ollutkaan sitä mitä ajattelin. Jonkinlaiseksi hudiksi voisi mainita Elnan peitetikkikoneen oston, myin sen muutaman kuukauden jälkeen, hermoni ei kestänyt sitä säätämistä.

4. Mikä on pahiten pilalle mennyt ompeluksesi ja miksi? Miten sen kävi?
Ensimmäisenä mieleen tulee tämän postauksen vaaleanpunainen setti. Aika harvoin tuotokseni ovat käyttökelvottomia, mutta tässä kävi niin. Vaatteet ovat tilkkupussissa edelleen.

5. Millaisella tuolilla ompelet? Kuvaile tarkkaan. Vaihtaisitko?
Mulla on koneet molemmin puolin pöytää ja tuolejakin on kaksi. Ompelukoneen puolella on satulatuoli, mikä on hyvä ja sopii pieneen tilaan. Saumuri/peittaripuolella on tavallinen työtuoli. Joskus kärsin selkävaivoista ommellessani pelkällä tavallisella työtuolilla, ja silloin hankin satulatuolin. Mutta vaivat johtuivat varmaankin vain huonosta asennosta, eikä huonosta tuolista. Ommellessa kun tulee kiinnitettyä huomio ihan muuhun kuin istuma-asentoon. Nykyisiä tuoleja ei ole tarvetta vaihtaa.

6. Käytätkö nuppineuloja? Miksi?
Kyllä. En käsitä miten joku pystyisi leikkaamaan kangasta jos kaavaa ei ole nuppareilla kiinnitetty. Ommellessa olen vähentänyt paljon nuppareitten käyttöä.

7. Mitä kaavakirjaa/-lehteä käytät eniten, vai piirrätkö itse?
Ottobrea. Hyvin harvoin piirrän kaavaa alusta asti itse, mutta muokkailen kaavoja kyllä.

8. Minkä väriset langat sinulla on saumurissa useimmiten? Vaihdatko väriä, kun pitäisi?
Värit vaihtuu usein. Vaihdan ainakin ykköslangan, useimmiten kaikki.

9. Peruspertsaa vai haastavampaa?
Sekä että. Haastavamman projektin jälkeen pitää yleensä tehdä pertsaa, jotta tuntee saavansa aikaiseksikin jotain eikä tarvitse ajatella mitään.

10. Mikä tai kuka inspiroi ompelemaan eniten? Onko se jokin kuosi, blogi tai jokin muu?
Netti on pullollaan ihania blogeja, niistä riittää inspiraation lähdettä. Usein joku kuosi suorastaan huutaa tiettyä kaavaa kaverikseen.

11. Teetkö yhden työn kerrallaan loppuun, vai onko keskeneräisten kasa jo korkeakin?
Ompeluksien keskeneräisten kasaa ei ole tällä hetkellä yhtään, pari korjausprojektia kyllä odottaa. Yleensä teen työn kerralla loppuun, tai jos pienimuotoiseen sarjatyöhön on mahdollisuus, niin kahta-kolmea. Virkkaus/neulontaprojekteja on aina pari kesken, vanhin on neuletakki itselleni ja odottanut valmistumistaan varmaan 5 vuotta.