Tissis ja solmumekko

Tissis on kiertänyt jo monessa blogissa, joten tulihan se käymään täälläkin. Eli Facebookin Ompeluelämää-ryhmäläiset ovat tätä kaavaa kierrättäneet ja ommelleet ahkerasti, juuri nyt tästä tissitunikasta on 191 versiota kuvakansiossa :-) Rinkulat-viskoositrikoo on ostettu Hannan Kankaan poistokorista, 10 eur/m. Tein tämän aika hätäisesti ja kaikessa mahdollisessa oikaisten, rypytykset tein rypytyslangalla tai saumurin diffi maksimilla. Hihansuissa ja pääntiellä on kaksinkertainen resori. Ihan kiva testiversio tuli, vähän kavennusta ja etukappaleen lyhennystä mahdolliseen kakkosversioon.
Lisää päättömiä kuvia...solmumekon kaava on Suuri Käsityölehdestä 2/12, koko 36. Trikoo on ostettu Triteksistä ja viskoosisellaista lienee tämäkin. Mekko jäi selästä oudosti pussittamaan, joten tein sinne lopuksi 2 muotolaskosta, joilla otin yhteensä 12 cm vyötäröltä sisään. Kiva ja mukava mekko, sopii niin arkeen kuin juhlaankin.

Kangashamstrausta ja pari paitaakin


Kävin pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa Metsolassa, tällainen saalis sieltä; ylärivi pilvet velouria, muut joustista, alhaalla pari trikoota. Olen kovin iloinen erityisesti joustiksista, valikoimaa oli paljon enemmän kuin nettikaupassa.  Punainen pallo on kakkoslaatua, mutta hintakin oli tosi edullinen.


Dinosaurustrikoo pääsi jo paidaksikin. Kuosi ei ole itselle kovin mieleinen, mutta 4-v poika viettää ikuista jura-aikaa, joten suosio on taattu. Koska peitetikkari ja nauhankääntäjä oli hyvällä yhteistyötuulella, samoilla tulilla tein sitten tytöllekin paidan. Nyt peitetikillä säädöt diffi 1,2, lankojen kireys n. 6, tikin pituus 4. Muuten jälki hyvää, mutta tikin pituus todellisuudessa on ehkä 1 mm, haluaisin sen olevan pitempi, mutta diffin pienentäminen tuntuu heti lyhentävän tikkiäkin. Pojan paidan kaava More Grey 104 cm, tytölle Loikka 86 cm helmaa vähän pidentäen ja levennetty.

Paidat pääsivät heti käyttöön Muumimaailmassa viime viikolla. Tässäpä reissumme kuvasaldo olikin, sen verran kiirettä piti Tiuhtin ja Viuhtin perässä juostessa ettei kameraa tullut juuri esiin kaivettua.






Palloshortsit ja sirkus-Hoops




Olen aivan hullaantunut näihin palloshortseihin. Ruskeapohjainen valkopallopopliini on Eurokankaasta ja kaavana on malli nro 26 (O3/12).  Pienensin kaavan pienintä kokoa 92 cm kokoon  86 cm. Vyötärölle tein taakse ihka ensimmäisen napinläpeni, tai paremmin sanoen kone sen teki, kerroin koneelle napin halkaisijan ja painoin kaasua, hyvä tuli! Napinläven tein kuminauhaa varten, jätin siihen extramittaa jotta sitä voi säätää tarvittaessa pidemmäksi helposti. Josko nämä menis vaikka vielä ensi kesänä...Lahkeensuiden kuminauhat laitoin huomattavasti lyhyemmäksi kuin ohjeen 40 cm / puntti, jättäen niihinkin kasvunvaraa. 

Hoops paidan kaava on Ottobresta 3/12. Tarkoitus oli pienentää kaavan pienin koko 92 cm 86 cm:ksi, mutta onneksi mittailin ensin ja totesin, ettei tarvetta. Shortsien kaveriksi halusin välttämättä vaaleanpunaruskean paidan, eikä sopivaa trikoota kaapista löytynyt. Prismasta Dylonin väriä kauppakassiin ja paita koneeseen.
 Tässä lopputulos. Äh, olis voinut jättää värjäämättä. Sävy ei ole kaunis vaaleanpunainen, vaan silmiäni ärsyttävä pinkin ja vaaleanpunaisen välimuoto. Kaava on tosi kiva ja tosiaan koko 92 cm juuri sellaisenaan sopiva n. 10 cm lyhyemmälle tytölle.

Jellonahuppari

Kerrankin oli helppo päättää minkä kuosin ja kaavan yhdistää. Uusimman Ottobren Autumn Forest-huppari suorastaan huusi tätä ihanaa kuosia. Jellonajersey on ostettu Lieblingsstückesta ja oranssikeltainen raitatrikoo Eurokankaasta. Jaksoin jopa noudattaa ohjetta aika tarkkaan ja tein hihansuihin tasosaumat, jotka -kuten helmakin- on tikattu ompelukoneen taso-ompeleella. Ohjeesta poiketen huppu on vuoritettu, niskasaumaan laitoin resorin tämän ohjeen mukaisesti. Tai ainakin jotain sinne päin, saksaa kun en juuri ymmärrä, mutta onneksi kuvat kertovat paljon.
Sovituskuvakin saatiin otettua ja virnistys irroitettua karkkipalkalla. Poika on nyt n.104 cm pitkä, ja kaavan koko 110 cm, vähän on hihoissa ylimääräistä mutta muuten ihan passeli. "Oikeassa" koossa pituutta voisi olla pari senttiä enemmän. Sain tehtyä tämän 60 cm kangasta, vaikka ohjeen mukaan tarvitaan 85 cm. Tämähän on siitä hauska kuosi, että puolet kankaasta on leijona edestä kuvattuna ja puolet takaa. Tässä huppu ja takakappale on "takapuolta", hihat ja etukappale "etupuolta".

  

Poneja

Olin pienenä vannoutunut My Little Pony-fani. Omistin niitä varmaan 30 kpl, ja tänä päivänä harmittaa suuresti ettei niitä tullut säästettyä. Tiesin heti ostavani ponitrikoota sen ilmestyttyä Sampsukalle ja lomalta palatessa olikin kangas odottamassa. Ongelmaksi meinasi muodostua millä kaavalla puseron teen, Hannah-tunikastakin piirsin koon 86/92, mutta se vaikutti tosi leveältä ja pitkähihaiselta. En sitten uskaltanut riskeerata uuden kaavan kanssa. Mieluusin kuulisinkin kommenttia muokkauksista, jos joku on Hannahista trikootunikaa tehnyt. Raaskin käyttää 50cm pätkästä vasta etukappaleen verran, hihat ja takakappale on Tiritomista ostetusta pinkkitähtitrikoosta. Tykkään lopputuloksesta kovasti ja muistelen lapsuusaikoja tätä katsellessa. Saakohan tyttö jo pian ensimmäisen My Little Ponyn...
Tunikan kaava on suunnilleen sama kuin tässä. Tunikan kaveriksi sopii vaikka nämä kaapissa jo hetken majailleet leggarit koko jotain 80-86 cm väliltä. Lime ja pinkki joustofrotee on ostettu Royal-tuotteelta.

Huppupyyhe

Tekipä tiukkaa olla 2 viikkoa poissa ompelukoneen ja saumurin luota. Mukana olleet korvikkeet eli virkkuukoukku ja langat ei paljon auttaneet, pikemminkin lisäsi turhautumista, kun tytölle tunikaa purin ja virkkasin, purin ja virkkasin..saa nähdä valmistuuko se koskaan.

No mutta, kotiin päästyäni ensi töikseni tein tämän huppupyyhkeen valmiiksi. Pojalla on kaupasta ostettu Lauri kilpa-auto huppupyyhe jatkuvassa käytössä, joten pitihän tytölle tehdä omansa. Huppupyyhkeen ohje löytyy Burdasta 6/12, pienin koko kaavassa on 98/104 cm. Tästä kaavasta muokkasin huppua jonkin verran, muuten mallailin mittoja tytölle sopivan kokoiseksi sen mukaan miten kangas riitti. Ohjeessa on reunat kantattu, minä tein vain yksinkertaisen taitteen ja hurautin peittarilla. Myös etuhalkion jätin tekemättä, mutta pääntietä oli tietenkin suurennettava. Tämän mitat ovat 54x108 cm, joten meidän noin 80-senttinen mini-ihminenkään ei kompastu siihen.
Pinkki pyyhefrotee on ostettu Metsolasta. Tyttö kutsuu lähes kaikkia lintuja ankoiksi ja se tuntui tähän sopivalta applikointiaiheelta. Ankka on värityskuva netistä ja se on tehty keltaisesta ja mustasta velourista.

Lomatunnelmia


Takana on pari viikkoa lomailua ja mökkeilyä Sulkavan suunnalla. Tämä kuva on Liehtalanniemen museotilalta Puumalasta. Paikan päällä meitä tervehti 3 lammasta, kukko ja kana. Ne kiinnosti poikaa kiitettävästi sillä aikaa kun tyttö nukkui päiväunia ja vanhemmat kuuntelivat pehtoorin tarinoita paikan historiasta. Pojan vaatteet on esitelty aikaisemmin.
Sulkavan Linnavuori valloitettiin sateisena päivänä. Hyttysiä oli täällä(kin) erittäin paljon. Tytön neliöpipoa en olekaan tainnut postata, se on valmistunut jo keväällä enkä taida edes muistaa kankaan ostopaikkaa.
Mikkelin Visulahdessa vietettiin aurinkoinen ja mukava päivä. Tytölläkin on nyt sen verran ikää (1v 8kk) ja taitoja, että pystyy leikkipaikoista nauttimaan. Menohaluja voisi olla vähän vähemmän ja järkeä enemmän...Tytön hattu on mummin tekemä ja joustiscaprit on postattu aikaisemmin.


Nämä vaatteet valmistuivat sopivasti ennen lomaa. Pojalle More Gray kaavalla raglanpaita koko 104 cm, raitajersey on Kestovaippakaupasta ja Merirosvot ovat Royal-Tuotteelta.

Mietin pitkään mihin vaatteeseen raaskin Metsolan ihanan hippiekukkajoustiksen käyttää. Päädyin Suuren Käsityölehden 2/2012 huppumekkoon, jatkoin olkaa taas pidemmäksi Amelien tyyliin. Koko on 80 cm.  Eteen oli tarkoitus tehdä ohjeen mukainen (elämäni ensimmäinen) nappilista, mutta heti alkutöikseni leikkasin halkion keskelle, ja niin piti kehitellä suunnitelma B.